Parajsa nuk eshte nje orkide

IMAZHI PËR FATIN DHE VLERAT E JETËS

​​nga Engjell I. Berisha

Jeta është tejet e bukur, madje edhe parajsa jetohet këndej, mëton ta thotë poeti Chris Lawrenci në librin e tij “Parajsa nuk është një orkide”, që vjen i përkthyer nga poeti Jeton Kelmendi dhe i botuar në Shtëpinë Botuese IWA Bogdani në Prishtinë. Poezitë janë përzgjedhje e autorit bashkë me përkthyesin, që japin një përgjigje mbi kuptimin real, sikur e jeton vetë autori, skemë kjo poetike, por shfaqje tejet origjinale, intuitive e botës shpirtërore sikur mund ta shprehë vetëm një artist.

Poeti Chris Laërence, e shikon jetën në mes vlerës reale dhe rëndësisë që u japim nga vetja. Ideja se mund tëndërtojmëstrukturë duke mbuluar fakte, është farsë sipas mendimit të tij, ku as rrjedha e mendimit nuk derdhet njësojënë laboratorin e tij krijues, se ka përballë faktorë qëndryshojnë proceset. Poezia e Lawrencit kapet edhe si portretizim individual, një llojëbiografie në vargje, me tema interesante, natyrisht jetësore, sikurse te shumë poetëbotërorë ku fati i tyre bëhet karakter qëluan rol në shoqëri. Fati i individit me të metat e shoqërisë e shembuj të tjerë.

Unë shoh një mllef te ai, po aq sa shfaq dashuri për jetën, pasion për dëshirat e tij që janë të shumta, edhe kur e kujton vendin e vetë të lindjes, edhe kur kujton shokët edhe kur dëshiron të hajënë kuzhinë, edhe kur e thithë cigaren me aq afsh. Të ushqyerit bëhet motiv dhe përkushtim si rrallëndokush prej krijuesve, duke vërtetuar mendimin tim se ai e shikon jetën në mes vlerës dhe rëndësisë që u japim gjësendeve. Shpërfaqja e realitetit na bën të ngurtësojmë e të mos e themi fjalën që na vlon në gjoks, sikur e thotë poezia e Lawrencit, edhe kur lakmojmë, edhe kur dehemi, e kur bëjmë moral jetësor, sikur thotë poeti “dashnorë të gjallë me kujtime apo të vdekur e të harruar”.

Nuk ka gjë më interesante në jetë se sa ta shikosh të kaluarën nga një moshë, gati e ikur për aventura, sikur të ngjitesh në një maje kodre e ta shikosh fushën e gjelbëruar, por që nuk guxon ta shkelësh më atë. A si e shprehë mllefin e dashurinë për kohën që ikë në poezinë Banesa “E kaluara është një vend, të cilin unë nuk dëshiroj që ta vizitoj, bëhen të errëta shtëpitë dhe zemrat”.

​Dialogjet që zhvillon në anonimitet me personazhë që i mban në zemër, bashkëjeton me dramën njerëzore, dhe si hov emocional nuk e lë shpoti të cilat i paraqet më shumë si paradoks.

Sikur të themi se poezitë e përzgjedhura janë nga shumë situata, janë mjetet shprehëse, figurat intensive, jo si monolog i heshtur, por përkundrazi, i qëndron besnik së rrëfimit me sa zë që ka.

​​​​​​Engjëll I. Berisha

Libri Gjenocid I autoreve Ernesto Kahan dhe Taki Yuriko perkthyer nga Jeton Kelmendi

IWA Bogdani boton librin poetik “VALLTARJA NË GURË” nga Mirash Martinoviq, perkthyer nga Smajl Smaka

See: The Coral channel Detroit with New York on a sunny Wirral seaside with their sparkling new single ‘Lover Undiscovered’

Anticipation is building for The Coral‘s upcoming magnum opus, a magnificent double album entitled ‘Coral Island’ due out on Friday, 30 April 2021. ‘…

See: The Coral channel Detroit with New York on a sunny Wirral seaside with their sparkling new single ‘Lover Undiscovered’

THE FIRST LADY OF THINKING (WANITA PERTAMA BERFIKIR) – Poem by Jeton Kelmendi  / Translated into BAHASA MELAYU by Siti Ruqaiyah Hashim

Poem by Jeton Kelmendi    THE FIRST LADY OF THINKING “Be stupid, but learn how to be foolish Without being in the spotlight, Do not worry: you will …

THE FIRST LADY OF THINKING (WANITA PERTAMA BERFIKIR) – Poem by Jeton Kelmendi  / Translated into BAHASA MELAYU by Siti Ruqaiyah Hashim

Syria Ten Years On

Back in 2011 I saw the unfolding horror in Syria as Assads regime started to crush unarmed civilians, I wrote two poems on the site Poetry24.co.uk and I place them here hopefully make us all think of what is going on globally especially during this pandemic

Thank you for reading

Pitesti Experiment (film)

Victoria Baltag is a filmmaker from Romania, who I met on LinkedIn and she has a very unique and powerful story to tell, that is very unsettling about Romania between 1949 and 1951 and the re education camps, she is now raising money for the postproduction with which I hope you will help her succeed .

“ The state entities in Romania refused to fund this project”.

Victoria Baltag, Master of Arts, University of Birmingham, PhD Film Studies, Queen University of Belfast and Postgraduate Teaching Assistant at UCL made a remarkable movie about one of the darkest pages from Romanian History.
Pitesti Experiment.
Generations of Romanians did not learn about this subject at schools, colleges, Universities. Censorship and hiding the dark moments from history left many Romanians clueless about the history of their country.
Pitesti Experiment project needs support. Art in pandemic needs support. Our support.
Media exposure, funds, event organization, all are ways to support.
Every time this movie is promoted, every donation, every effort is a different manner to say“ I am sorry for how much you suffered”.
This project is about the victims of Pitesti Experiment. Victims who for many are unknown, forgotten.
Their story has to be told! Let’s help it!

more info here https://www.film-fest-report.com/home/victoria-baltag-interviewhttp://more info here https://www.film-fest-report.com/home/victoria-baltag-int

https://gofund.me/d00e45b3

https://www.thegenocideofthesouls.org/public/english/the-pitesti-experiment/

Have a look, have a read then give to what will be a harrowing yet amazing film

Glory Garden

idleness of circumstance

Eve had gone

sinew as forest twine

flesh spit drowned flattened

meek without doctrine

clinging to

the something of the sun

solar passage

lunar dip

death had a taste

but not a flavour for now

he would seek

Eve

no soiled mattress

or overgrown brothel

he thought

he was his own keeper

Eve his zoo

garden foliage gleam

waiting

a worm feeling frost

not the sun

she would come

patient to those demands

but he is the compliant

not she

she is the earth

the very nature of the garden

each blossom

each fragrance

a hint of paradise

Glory Garden by Chris Lawrence

Now an #NFT on Sing the app for iPad

“The Corner House” and other poems by Victoria Kennefick

Poethead

(I don’t know how to spell) Meningioma

 
I float down icy corridors.
My face slips, blurs on skirting boards.
Plastic tiles suck my shoes.
 
In the GA Ward,
the flickering mouth of television
hisses at blankness.
 
An igloo of brains, snow blocks on pillows;
my eyes cast out to look for you.
The German lady asks me for water.
 
She’s never seen you here, she says.
She’s got a tumour, a hail stone in her head,
frozen on an x-ray in the hall.
 
In the waiting room, sweat sneaks out my armpits,
from behind bare knees, freezes like a smile.
Sun flaunts its limbs along the wall –
 
my body perves to lie with it, the mad yellow.
You do not come; I go out double-doors –
anti-bacterial soap melts in my hands.
 
Sun gropes my body back to skin
in the hospital…

View original post 1,088 more words